Kesäasuminen Vuoksen jokilaaksossa

Vuoksen varrelle on kohonnut etenkin viime vuosina toinen toistaan hienompia kesäasuntoja eli datsoja. Venäläiset viettävät kesäpäiviään mieluummin maalla kuin kaupungissa, ja siksi monilla on oma kesäasunto tai -mökki. Maalla asuminen on myös halvempaa kuin kaupungissa, koska maalla perheet voivat elää halvemmalla itse kasvatettujen vihannesten, marjojen, kanojen ja metsänantimien turvin. Useasti kesäasunnolle muutetaan kesän ajaksi koko perheen voimin.

Venäjällä ihmiset eivät voi omistaa tai ostaa maata, mutta tonttialueita vuokrataan moniksi vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi. Kesämökkialueilta on myös mahdollista ostaa tai saada perinnöksi pieniä puisia mökkejä, jos uudempien ja suurempien kesähuviloiden rakentamiseen ei ole varaa.

Mökkikylissä vieretysten sijaitsevat kesäasumukset vaihtelevat rakennustyyliltään ja väreiltään erittäin paljon. Myös maalaamattomat luonnonpuunsävyiset mökit ovat yleisiä. Tyypillisesti jokaisella mökillä on omat pienet piha-alueensa, joiden kasvimailla viljellään vihanneksia syötäväksi. Lisäksi pihoilla kasvaa usein monenlaisia kukkia ja pensaita, pihlajia, tuomia sekä omenapuita. Talvisaikaan kesäasuntokylät ovat pimeitä ja autioita, mutta keväällä ne heräävät henkiin. Mökit rakennetaan mieluiten kyläyhteisöiksi, eikä kaukana muista taloista sijaitsevia yksittäisiä huviloita ole juurikaan nähtävillä.

Varakkaimpien venäläisten rakennuttamia kesäasuntoja on kohonnut jatkuvasti Vuoksen jokilaakson rantamille. Kesäasunnot ovat yleensä hyvin uniikkeja luomuksia, jotka kertovat asukkaidensa arkkitehtuurimieltymyksistä. Tyyliltään huvilat vaihtelevat täysin moderneista kansallisromanttisen linnamaisiin rakennuksiin ja harjakattoisiin hirsihuviloihin. Useimmiten korkeat suojamuurit reunustavat suurimpia datsoja.

 Edellinen  Seuraava
 
  Etelä-Karjala-instituutin Vuoksi-projektia ovat rahoittaneet
Etelä-Suomen lääninhallitus, Euroopan Sosiaalirahasto
(ESR) ja Lappeenrannan kaupunki.