Taiteilija Unto Pusa Imatran koskien kuvaajana

Suomalaisen monumentaalimaalauksen mestari ja maalaamisen teoreetikko Unto Pusa on tunnetuin 1950-luvulla Imatran kosken uomaa ja padon rakenteita kuvannut taiteilija. Hän opetti Imatralla taideyhdistyksen kesäkursseilla 1950-luvun alussa. Vuonna 1959 Pusa oli vierailevana opettajana taideyhdistyksen ylläpitämässä kuvataidekoulussa. Pusa maalasi Imatralla vuonna 1952 kaksi teosta. Öljymaalaus ”Imatrankosken pato” kuvaa voimalaitospadon rakenteita ja ”Imatran uoma” kosken uomaa. Maalaukset ovat yksityiskokoelmassa. Tyylillisesti nämä maalaukset kuuluvat yhteen Sinikka Kurkisen kubistisvaikutteisten töiden kanssa.

Pusa oli jo nuorena asettanut itselleen päämäärän tulla monumentaalimaalariksi. Hän hioi tyyliään kubististen maisemaluonto-, rakennus- ja konetutkielmien avulla. Kosken uoman, kosken jyrkkien seinämien ja voimalaitosrakenteiden kuvaaminen soveltuikin hyvin Pusan tyyliin ja 1950-luvun henkeen.

Pusa käytti maalaustensa suunnitteluvaiheessa hyväkseen valokuvausta. Hän kuljetti luonnossa mukanaan kameraa ja kuvasi mielenkiintoisia kohteita. Valokuvia Pusa hyödynsi myöhemmin hahmotellessaan ateljeessaan maalausta kankaalle. Koskien ikuistamisessa hän käytti pastellivärejä, joita oli helppo kuljettaa mukana ja joiden avulla hän saavutti maalauksellisen lopputuloksen.

 Edellinen  Seuraava
 
  Etelä-Karjala-instituutin Vuoksi-projektia ovat rahoittaneet
Etelä-Suomen lääninhallitus, Euroopan Sosiaalirahasto
(ESR) ja Lappeenrannan kaupunki.