Suomen ja Venäjän raja sekä rajavyöhyke

Suomen ja Venäjän nykyinen raja sovittiin Moskovan rauhansopimuksessa toisen maailmansodan päätyttyä. Uusi raja jakoi Vuoksen kahden valtion alueelle. Nykyisin Vuoksi virtaa Suomen puolella noin viidentoista kilometrin verran.

Koska raja-alue oli etenkin sodan jälkeen levoton, muodostettiin koko itärajalle kolmen kilometrin levyinen rajavyöhyke. Rajakäytäntöjä ryhdyttiin myös tiukentamaan, sillä luvattomia rajanylityksiä sattui useasti puolin ja toisin.

Pian raja-alueen vakiintumisen jälkeen Vuokseen rakennettiin puomi, joka ylittää joen kohdassa, josta rajavyöhyke alkaa. Tämä vastuupuomina tunnettu rakennelma on kapea betonisilta, jota pitkin rajavartiosto voi ylittää Vuoksen tarvittaessa kävellen. Puomin tarkoituksena on estää Suomen puolelta virtaavan materiaalin joutuminen Venäjän puolelle.

Raja oli pitkään suljettu Imatran kohdalta, eikä Imatran ja Svetogorskin kaupunkien asukkailla ollut juuri kontakteja toisiinsa sodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen rajan ylittäminen helpottui ja Imatran raja-aseman kautta kulkeva henkilöliikenne on lisääntynyt vuosi vuodelta.


Lue lisää..

 Edellinen  Seuraava
 
  Etelä-Karjala-instituutin Vuoksi-projektia ovat rahoittaneet
Etelä-Suomen lääninhallitus, Euroopan Sosiaalirahasto
(ESR) ja Lappeenrannan kaupunki.