Kaivinkone Marion 7400 Vuoksella 1951-1954

Valtava sähkökäyttöinen kaivinkone Marion 7400 tuotiin Vuokselle vuonna 1951. Se kuljetettiin Tainionkoskelle Oulujoelta, Jylhämän voimalaitostyömaalta. Oulujoki Oy oli ostanut tämän 500 tonnia painavan koneen Yhdysvalloista. Koneen kauha oli tilavuudeltaan 6 m³ ja puomin pituus oli 62 metriä. Koneella työskenteli 60 henkilön käyttöhenkilöstö. Marionin kulkunopeus oli 240 metriä tunnissa. Valtavan kaivinkoneen kuljettamiseksi tarvittiin 44 junanvaunua, ja sen kokoaminen toimintakuntoon kesti kolme viikkoa.

Marion ruoppasi Vuoksea voimalaitosten tehojen parantamiseksi. Kaivinkoneen tehtävänä oli perata pois koskikohtien matalikot ja pienimmät saaret. Ruoppaustyöt aloitettiin Niskakoskelta ja sieltä Marion siirrettiin Ritikka- ja Mansikkakoskelle sekä Räihän- ja Linnankoskelle perkaustöihin. Marionin toimesta muun muassa Räihänkosken suulla sijainnut Varpasaari siirrettiin lähemmäs rantaa ja Vallinkosken niemi katkaistiin siten, että alueelle kaivettiin kokonaan uusi uoma.

Ruoppaustyö päättyi vuonna 1954 Kyyrönkosken perkaukseen. Kokonaisuudessaan Marion ruoppasi Vuoksesta 1,6 miljoonaa kuutiota massaa. Tämän perkuutyön ansiosta Imatran kosken putouskorkeus kasvoi, ja suurin käyttövirtaama voitiin nostaa 800 kuutioon sekunnissa. Niskakosken perkuu mahdollisti myös Saimaan säännöstelyn.

Yhteensä Marion kaivoi maata ja kiveä Oulujoella, Emäjoella ja Vuoksella 23 vuotta. Se romutettiin vuonna 1986. Utajärveläinen Talvikki-kerho on rakentanut Marionista paristoilla toimivan pienoismallin vuonna 1989. Pienoismalli on kiertänyt Suomea erilaisissa näyttelyissä.

 Edellinen  Seuraava
 
  Etelä-Karjala-instituutin Vuoksi-projektia ovat rahoittaneet
Etelä-Suomen lääninhallitus, Euroopan Sosiaalirahasto
(ESR) ja Lappeenrannan kaupunki.