Imatran rauta- ja terästehdas

Vuonna 1915 perustetun Elektrometallurgiska Ab:n liikeideana oli aloittaa romuraudan sulattaminen sähkömetallurgian avulla Imatran Vuoksenniskalla. Varsinaisen rautatehtaan rakennustyöt alkoivat vuonna 1935, kun raaka-aine- ja energiatoimitusten järjestämisestä oli päästy sopuun Tainionkosken voimalaitoksen, Imatran kuparitehtaan ja Imatran voimalaitoksen kanssa. Rautatehtaan valmistuttua sen tuotantoprosessit olivat tehokkaita ja tuotannon jalostusarvoa nostettiin teknisten lisäinvestointien avulla.

Sotien aikana tehdas kuitenkin vaurioitui, mutta sen toimintakyky pyrittiin aina palauttamaan entiselleen. Sotien jälkeen tuotantokapasiteettia lisättiin, koska Neuvostoliitolle maksettavat sotakorvaukset edellyttivät terästuotannon kasvattamista.

Kasvusta huolimatta eurooppalaisen terästeollisuuden rakennemuutos kosketti myös Imatran tehdasta. Tehtaan kannattavuutta pyrittiin parantamaan ja omistusjärjestelyt muuttuivat. Fuusioitumisten jälkeen yhtiön nimeksi vaihtui Ovako Steel. Imatran tehdasta modernisoitiin huomattavasti, mutta 1990-luvun yleistaloudellisen tilanteen mukana terästeollisuuden tuotteiden menekki romahti. Lopulta Imatran terästehdasta oltiin jo sulkemassa, ennen kuin valtion tuella lunastetusta osuudesta perustettiin Imatra Steel -yhtiö. Näin joukkoirtisanomiset vältettiin.

Taloudellisten suhdanteiden kääntyessä parempaan suuntaan Imatra Steel vakiinnutti asemansa ja loi uusia vientimarkkinoita tuotteilleen. Tänä päivänä Imatran terästehdas kuuluu pohjoiseurooppalaiseen Ovako-konserniin, joka perustettiin vuonna 2005 teräksen tuotantoon ja jalostukseen keskittyneiden yhtiöiden ympärille.


Lue lisää..

  Edellinen   Seuraava
 
  Etelä-Karjala-instituutin Vuoksi-projektia ovat rahoittaneet
Etelä-Suomen lääninhallitus, Euroopan Sosiaalirahasto
(ESR) ja Lappeenrannan kaupunki.