Koskinäytökset Imatralla

Ensimmäinen koskinäytös Imatralla järjestettiin 25.5.1929. Tämän päivän näytöksiin verrattuna kyseessä oli hieman erilainen tapahtuma, sillä tuolloin kosken patoluukut suljettiin ensimmäisen kerran Imatran voimalaitoksen vihkiäisissä ja kosken kuohunta lakkasi muutamaksi minuutiksi. Katsojia tilaisuuteen oli tullut lähes 5 000 henkeä. Kosken pauhun vaiettua osa katsojista ryntäsi tyhjään joen uomaan ihmettelemään putouksen pohjaa.

Matkailijayhdistyksen Viipurin osasto esitti keväällä 1937, että Imatran kosken uomaan juoksutettaisiin vettä määrättyinä aikoina, jotta ”koski voisi näyttäytyä matkailijoille entisessä voimassaan”. Seuraavan kahden vuoden aikana koskinäytöksiä järjestettiinkin jouluna, uutena vuotena ja pääsiäisenä.

Patoluukkujen avaaminen keräsi aina runsaasti katselijoita ja 1970-luvun alussa kaupunki alkoi ostaa Imatran Voimalta koskinäytöksiä. Lopulta näytöksiä ryhdyttiin järjestämään säännöllisesti aluksi yhden kerran, myöhemmin kaksi kertaa viikossa. 1980-luvun puolivälin jälkeen koski on kuohunut 70–100 kertaa joka vuosi. Jotta matkailijoiden kiinnostus koskinäytöksiä kohtaan säilyisi, on Imatralla kehitetty myös näytösten sisältöä. Tulilauttanäytökset pimenevässä kesäyössä kiinnostivat ihmisiä 1980-luvun lopulla.

Nykyään näytökset on keskitetty kesäaikaan. Vettä on juoksutettu vanhaan uomaan muun muassa Sibeliuksen musiikin ja Ekku Peltomäen valoshow’n kera. Näytöksiä järjestetään myös öisin. Näytökset keräävät jatkuvasti runsaasti katsojia sekä kosken ylittävälle sillalle että uoman rantamille. Alueen uusimpana vetonaulana on Imatra express -vaijeriliukumahdollisuus kosken ylitse.

 Edellinen  Seuraava
 
  Etelä-Karjala-instituutin Vuoksi-projektia ovat rahoittaneet
Etelä-Suomen lääninhallitus, Euroopan Sosiaalirahasto
(ESR) ja Lappeenrannan kaupunki.