Kyyrönkoski, Myllykoski ja Vallinkoski

Mahtavan Imatran kosken jatkeena Vuoksessa oli voimakas ja koskimainen virta, joka jatkui aina Meltolaan saakka. Meltolan jälkeen joen uoma kapeni jälleen noin 200 metriä leveäksi virraksi jakautuen ennen Kyyrönkoskea useiksi pienten saarten pirstomiksi haaroiksi. Kyyrönkosken putouskorkeus oli 2,7 – 2,8 metriä, leveys 300 metriä ja pituus noin 360 metriä.

Lähes välittömästi Kyyrönkosken alapuolella Vuoksi kääntyi voimakkaasti lounaaseen ja heti perään kaakkoon. Tällä jokiosuudella oli vain 600 metrin etäisyydellä toisistaan kaksi koskea; Myllykoski ja Vallinkoski. Myllykoski oli 120 metriä pitkä ja 240 metriä leveä koski. Sen putouskorkeus oli 1,6–2,5 metriä. Vallinkoski oli myös 120 metriä pitkä, mutta sen leveys oli vain 115 metriä. Vallinkosken putouskorkeus vaihteli 5,7 metristä 5,5 metriin vallitsevista vedenkorkeuksista riippuen.

Vallinkoskea on kutsuttu monesti Vuoksen kauneimmaksi koskeksi. Tunnettuja Vallinkosken kuvaajia ovat olleet muun muassa taiteilijat Berndt Lindholm ja Hjalmar Munsterhjelm sekä Anna Ostroumova-Lebedeva, Viktor Westerholm ja Mikko Oinonen.

 Edellinen  Seuraava
 
  Etelä-Karjala-instituutin Vuoksi-projektia ovat rahoittaneet
Etelä-Suomen lääninhallitus, Euroopan Sosiaalirahasto
(ESR) ja Lappeenrannan kaupunki.