Taipaleenjoen kosket

Suvantojärven ja Laatokan välillä Vuoksi tunnetaan Taipaleenjokena. Tämä nykyisen Vuoksen päälasku-uoma sijaitsee kolmenkymmenen kilometrin päässä Kiviniemen koskesta. Vuoksi virtaa Taipaleenjoella ensin itään, sitten pohjoiseen ja ennen Laatokkaa taas itään. Pituutta Taipaleenjoelle (venäjäksi Burnaja) kertyy kokonaisuudessaan 11 kilometriä.

Suvantojärven alapuolella Taipaleenjoessa on ensin Vaskelan eli Koukkuniemen koski. Kosken pituus on noin 1 000 metriä ja sen leveys on kapeimmillaan 190 metriä. Kosken putouskorkeus vaihtelee vedenpinnan korkeudesta riippuen 1,8 metristä 2,3 metriin.

Koukkuniemen kosken alapuolella Taipaleenjoki jatkaa virtaamistaan noin 300 metriä leveänä uomana. Lähestyttäessä Kempinkoskea joki muuttuu puolet kapeammaksi. Matkaa Koukkuniemen ja Kempinkosken välillä on 5,5 kilometriä. Kempinkosken pituus on noin 500 metriä. Kosken leveys on kapeimmillaan 95 metriä ja sen putouskorkeus vaihtelee 0,3 ja 0,5 metrin välillä. Molemmat kosket syntyivät Taipaleenjoen aukaisemisen ja ruoppauksen aikana 1810- ja 1820-lukujen taitteessa.

 Edellinen Seuraava
 
  Etelä-Karjala-instituutin Vuoksi-projektia ovat rahoittaneet
Etelä-Suomen lääninhallitus, Euroopan Sosiaalirahasto
(ESR) ja Lappeenrannan kaupunki.