I. K. Inha Vuoksen jokilaakson kuvaajana

Vuonna 1893 Ateljer Apollon omistaja K.E. Ståhlberg lähetti Into Konrad Inhan (oikealta nimeltään Nyström) valokuvaamaan Etelä-Karjalaa. Inhan reitti kulki tuolloin Viipurista Saimaan kanavaa pitkin Lappeenrantaan. Lappeenrannasta matka jatkui Imatralle polkupyörällä ja sieltä edelleen Vuoksen vartta Käkisalmeen. Matkan kuvaus ilmestyi vuonna 1909 Suomen maisemia -teoksessa. Osa kuvista julkaistiin myös vuosina 1895–96 ilmestyneessä teoksessa Suomi kuvissa.

Matkalla Imatralle Inha pohdiskeli alueen kehitystasoa: ”Luulisi tämän puolen rahvaan, siksi lähellä suurta liikettä ja vierasta maailmaa, menettäneen kansanomaisuutensa ja muuttuneen maalaisen ja kaupunkilaisen yteläksi välimuodoksi, mutta todenteolla asustuksella täällä on vielä vanhempikin leima kuin muualla.” Imatralle tullessaan Inha koki kuitenkin suuren pettymyksen: kosken ylitse rakennettu Imatrankosken silta oli hänen mielestään pilannut koko ensivaikutelman. Masennus kuitenkin häipyi, kun koskea katseli muualta kuin sillalta. Kuohut olivat ankarampia ja kosken voima tuntui rosoisissa kallioissa.

Inha työskenteli sittemmin toimittajana Uusi Suometar -lehdessä. Lisäksi hän valokuvasi työnsä ohella Suomen maisemia. Inhasta tulikin oman aikansa suomalaisen valokuvauksen merkittävin maisema- ja miljöökuvaaja sekä dokumentaristi.

 Edellinen  Seuraava
 
  Etelä-Karjala-instituutin Vuoksi-projektia ovat rahoittaneet
Etelä-Suomen lääninhallitus, Euroopan Sosiaalirahasto
(ESR) ja Lappeenrannan kaupunki.