Linnankosken voimalaitos

Vuoksen Linnankosken voimalaitoksen käyttöönottovuodet ajoittuvat vuosien 1898 - 1900 väliselle ajalle. Ensimmäisiä Linnankosken vesivoiman hyödyntäjiä olivat tanskalainen William Waern ja ruotsalainen Theodor Höffding, jotka perustivat Siitola Actien-Gesellschaft -yhtiön toimittaakseen energiaa Pietariin. Samalla voimalaitos takasi energian myös alueella sijainneelle karbiditehtaalle. Karbiditehdas paloi vuonna 1901, ja voimalaitoksen käyttö jäi jaksottaiseksi. Vuonna 1915 Tornator Oy vuokrasi voimalaitoksen ja toimitti sähköä muun muassa Elektrometallurgiska Aktiebolagetin sulattamolle ja Imatran voimalaitostyömaalle.

Koska Linnankosken voimalaitos sijaitsi niin lähellä uutta Imatran koskeen suunniteltua voimalaa, päätti Suomen senaatti yhdistää kyseiset kosket vuonna 1921. Linnankosken voimalaitos takavarikoitiin Suomen valtiolle. Lopullisesti voimalaitos jäi pois käytöstä Imatran Voiman uuden vesivoimalaitoksen valmistuttua vuonna 1929. Tuolloin Linnankosken voimalaitoksen pato purettiin ja sen perusrakenteet jätettiin veden alle.

Tänä päivänä Linnankosken voimalaitos on osa Vuoksen vedenalaista kulttuurihistoriaa. Voimalaitoksen vanhat rakenteet näkyvät edelleen noin 2 – 3 metrin päässä Vuoksen vedenpinnasta. Myös osa voima-asemasta on edelleen pystyssä, vaikka veden alla olleet rakennelmat ovatkin pääosin lahonneet. Vuoksen pohjalla on edelleen myös turbiinitunneleita, jotka ovat nykyisin suosittuja harrastajasukeltajien sukelluskohteita.

 Edellinen  Seuraava
 
  Etelä-Karjala-instituutin Vuoksi-projektia ovat rahoittaneet
Etelä-Suomen lääninhallitus, Euroopan Sosiaalirahasto
(ESR) ja Lappeenrannan kaupunki.