Englantilainen kalastusklubi Imatralla

Pietarissa asuneet englantilaiset asiantuntijat ja liikemiehet vuokrasivat Imatran valtiohotellin ravintoloitsijan, Gustaf Almin, avustuksella vuonna 1875 kalavesiä Vuoksen Haaranniskalta. He perustivat kalastusyhteisön The Wuoksi Fishing Club. Klubi rakennutti kaksikerroksisen, karjalaistyylisen hirsirakennuksen kalamajakseen. Englantilaisia Vuokselle houkutteli koskien runsas lohi-, harjus- ja forellikanta. Englantilaisen kalastuskerhon perustajana pidetään konsuli John Mitcheliä.

Vuonna 1890 klubi siirtyi Linnankosken yläpuolelle Varpasaareen. Muutto koski- ja virtapaikkojen läheisyyteen takasi suuret kalasaaliit, jotka nostivat kerhon kukoistukseensa. Klubin jäsenet saivat pyytää lohta ja muuta arvokalaa vapaasti.

Kalastusklubin toiminta alkoi hiipua, kun Vuoksi padottiin ja vesi alkoi likaantua. Virallisesti toiminta päättyi vuonna 1949. Imatran Voima osti Varpasaaren vuonna 1951, ja kalastusklubin rakennukset purettiin. Lopulta saari siirrettiin lähemmäs Vuoksen länsirantaa Kaivinkone Marionin joenperkuuoperaatiossa.

Vesiensuojelutoimien johdosta veden laatu on vuosien saatossa parantunut ja vuodesta 1983 alkaen Vuokselle on myönnetty virkistyskalastuslupia. Englantilaisen kalastusklubin perinteitä jatkaa vuonna 1987 perustettu Vuoksen kalastuspuisto ja myös The Wuoksi Fishing Club on herätetty henkiin.

 Edellinen  Seuraava
 
  Etelä-Karjala-instituutin Vuoksi-projektia ovat rahoittaneet
Etelä-Suomen lääninhallitus, Euroopan Sosiaalirahasto
(ESR) ja Lappeenrannan kaupunki.